Tadżin, czyli Maroko w Toruniu.

14 Mar

       Zdrowo, orientalnie i nienudno. Tadżin. Tradycyjna marokańska potrawa, przygotowana w naczyniu o tej samej nazwie. Oczywiście nie posiadam tak zacnego kuchennego wyposażenia, więc tadżin przygotowałam na patelni.

DSCN0977

Składniki (2 osoby)

filet z piersi kurczaka

½ czerwonej cebuli

200 g suszonych moreli, śliwek, fig, daktyli

2 ząbki czosnku

przyprawy (są najważniejszym akcentem potrawy): kurkuma, imbir, cynamon, suszona cebula, kolendra, biały pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka, goździki

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce i czosnek kroimy w małe kawałki. Przyprawy mieszamy.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy.
  3. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do smażącej się cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Wkładamy owoce i czosnek. Podlewamy co jakiś czas wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  5. Całość oprószamy prażonym sezamem.

Dlaczego potrawa jest tak zdrowa?

Przede wszystkim dzięki suszonym owocom.

DSCN0970

W suszonych owocach jest sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie.

Śliwki mają dużo błonnika, sporo beta-karotenu, wit. C i E. Jest w nich bogactwo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

Morele zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który broniąc przed wolnymi rodnikami, zwalnia proces starzenia. Mają bardzo dużo beta- karotenu (cztery morele zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na wit. A) Dobrze wpływają na cerę i wzrok.

Figi: ze wszystkich suszonych owoców to właśnie one zawierają najwięcej błonnika. Skutecznie zapobiegają zaparciom. Ponadto mają dużo wapnia i potasu oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich również substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Figi uznawane są za afrodyzjak.

 Kolejnym niebagatelnie zdrowotnym elementem potrawy są przyprawy.

Kurkuma ma działanie antynowotworowe i przeciwwirusowe, jest świetnym przeciwutleniaczem. Imbir oprócz działania rozgrzewającego, szczyci się obniżaniem ciśnienia krwi, zwiększaniem tempa przemiany materii oraz ułatwia trawienie. Cynamon także jest pomocny w zwalczaniu tłuszczu. Poprawia przemianę materii, reguluje pracę nerek, oczyszcza organizm. Ziele kolendry jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w antyoksydanty, minerały, takie jak wapń, sód, potas oraz witaminy – C, B1, B2 i PP.

Zdrowego! =)

 DSCN0979

 Natalia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: