Szpinakowa pasta kanapkowa.

4 Kwi

Po umieszczeniu na naszym „fejsbukowym fanpejdżu” – https://www.facebook.com/pages/We-can-do-it/443833325692814 zdjęcia roladki szpinakowej przygotowanej przez moją mamę, dostałam kilka wiadomości z prośbą o przepis. Zamieszczam i życzę smacznego! =)

Obrazek

Co potrzebujemy do przygotowania pasty?

Biszkopt szpinakowy:

  • 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Farsz:

  • 100 g masła,
  • 1 serek topiony (my, żeby ‚odchudzić’ naszą pastę zamieniłyśmy serek topiony na 1/2 kostki chudego twarogu)
  • 1 jajko,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki groszku z puszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • w zależności od upodobań można dodać inne warzywa. U nas: rzodkiewka, papryka konserwowa oraz kiełki brokuła, które nakładamy na przygotowane kanapki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt szpinakowy: Szpinak rozmroż i duś na patelni do odparowania wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem.
  2. Wyłóż szpinak na sitko i przestudź. Przełóż do miski, dodaj źółtka, wymieszaj i zostaw do całkowitego przestygnięcia.
  3. Ubij na sztywno pianę z białek i dodawaj ją po trochu do zimnego szpinaku, delikatnie mieszając.
  4. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 min. w temp. 160˚C. Po wyjęciu zwiń roladę i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Farsz: utrzyj masło, dodaj do niego serek/twaróg i dokładnie wymieszaj. Połącz z ugotowanym na twardo jajkiem (pokrojonym w kostkę) i ogórkiem, kukurydzą, groszkiem i innymi warzywami. Całość wymieszaj i dopraw.
  6. Rozłóż farsz na biszkopcie szpinakowym i ponownie zwiń w roladę.
  7. Wstaw do lodówki.
  8. Jedz.
  9. Ciesz się, bo zrobiłeś coś dla siebie.
  10. I wyszło.
  11. Smakowało.
  12. I było zdrowe.

Obrazek

Natalia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: